فهرست مطالب

Journal of Money & Economy
Volume:15 Issue: 1, Winter 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسرار پژوهی*، حسین مرزبان، زهرا دهقان شبانی، جواد مرادی صفحات 1-24

    هدف از این مقاله بررسی اثر بکارگیری ابزار "بهادار کردن دارایی ها" بر عملکرد بانکها می باشد. بطورکلی بهادارکردن دارایی ها عبارتست از یک فرآیند مالی که طی آن دارنده یک دارایی (مانند سبدی از وام ها)، دارایی خود را در قبال دریافت وجه نقد به دیگری واگذار می کند. با توجه به اینکه ابزار موصوف تا کنون در بانک های ایرانی به کار گرفته نشده، روش متفاوتی برای بررسی آ ثار عملکردی آن بکار گرفته شده است. در این بررسی اثر بکارگیری ابزار بهادار کردن دارایی ها در بانک صادرات ایران مورد ارزیابی قرار گرفته و مشخص شد استفاده از این ابزار عملکرد بانک را ازجهات مختلف بهبود می بخشد. لذا با استفاده از روش "تمایل به تطبیق نمره" ، عملکرد بانک در دو حالت مقایسه می شود: در حالت استفاده و عدم استفاده از ابزار بهادار کردن دارایی ها.سپس بخشی از پرتفوی بانک از طریق یک نهاد واسط به سایر افراد جامعه منتقل می شود و بخشی از دارایی های غیر نقد بانک به دارایی های نقد و قابل معامله تبدیل می شود. از روش برآوردگر تطبیقی جهت مقایسه سود خالص بانک قبل و بعد از بکارگیری این ابزار استفاده می شود. به منظور بررسی معنی داری این تفاوت از آزمون های F برابری واریانس ها و t زوجی استفاده شده و بر اساس نتایج، بهادارکردن دارایی ها اثر مثبت و معنی داری بر سود خالص بانک صادرات خواهد داشت. همچنین به منظور بررسی ارتباط میان سودآوری و مطالبات، از الگوی خودهمبسته برداری بیزین استفاده شده که نتایج نشان دهنده اثر منفی مطالبات بر سودآوری بانک است.

    کلیدواژگان: بهادارکردن دارایی ها، معیار عملکردی بانک، روش برآوردگر تطبیقی، آزمون t زوجی
  • زهرا مژده، امیرمنصور طهرانچیان*، احمد جعفری صمیمی، سعید راسخی صفحات 25-34

    یکی از اهداف دولت افزایش رقابت شرکت های داخلی برای صادرات کالاها و خدمات است. بر این اساس، نقش صادرات در بسیاری از بخش های اقتصادی مورد تاکید قرار گرفته است. برای توسعه صادرات غیرنفتی  دو الزام اساسی وجود دارد: اول ، حضور بنگاه ها در بازارهای صادراتی و افزایش رقابت آن ها و دوم ، بقای بنگاه ها در بازارهای بین المللی. در این مقاله با استفاده از داده های تابلویی 16 شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران  فعال در صنعت کشاورزی و صنایع غذایی برای سال های 1999-2018، تاثیر اهرم بر بقای صادرات ارزیابی شده است. با توجه به برآورد مدل نیمه پارامتری کاکس، بین اهرم مالی یک شرکت و بقای صادرات رابطه علی و منفی وجود دارد.

    کلیدواژگان: بقای بنگاه، اهرم مالی، الگوی نیمه پارامتری کاکس، بنگاه های ناهمگن
  • سید حسین میرجلیلی، حسن بان*، ابوذر سروش، محمدهاشم بتشکن صفحات 35-54

    در این مقاله مدل کسب و کار موثر و متناسب برای اکوسیستم فینتک اسلامی در بانک قرض الحسنه رسالت مورد بررسی قرار گرفته است. مقاله در مورد سه مرحله از توسعه مدل کسب و کار بانک رسالت به عنوان یک بستر پلتفرمی در اجرای مدل کسب و کار دیجیتال اجتماعی می پردازد تا ارزش های (value propositions) جدید، ارکان شناسایی ارزش و معادلات منفعت را شناسایی کند  و به همین ترتیب در  مدل کسب و کار بانکداری نوآوری نماید. تاثیر اقتصادی این مدل کسب و کار، بر کل زیست بوم و نظام بانکداری حایز اهمیت خواهد بود. نتایج متدکیفی برای مقایسه بانک رسالت و بانک گرامین بنگلادش بکار رفته است تا نشان دهد که مدل کسب و کار بانک قرض الحسنه رسالت از بانک گرامین کارآمدتر می باشد. ما همچنین در مورد چالش های تحول از "مدل کسب و کار فعلی بانکداری اسلامی " به "بانکداری اسلامی به عنوان یک پلتفرم اجتماعی BaaP" بحث کرده و چارچوبی را برای "بانکداری اسلامی در مدل کسب و کار پلتفرمی Islamic Bank as a Platform" در سطح اقتصاد کلان و خرد پیشنهاد می کنیم.

  • نسرین ابراهیمی*، مهدی پدرام، میرحسین موسوی صفحات 55-74

    اقتصاد هر کشوری متشکل از مناطق مختلفی است که دارای ساختار اقتصادی، مالی، روابط تجاری و محیط های نهادی متفاوتی هستند. هر کدام از این مناطق بسته به این ساختارها ممکن است نسبت به یک سیاست کلان واکنش های متفاوتی نشان دهند. سیاست گذاران می بایست این ناهمگنی ها را در راستای دستیابی به هدف توسعه ملی در نظر بگیرند. بررسی اثرات منطقه ای یک سیاست یکپارچه با استفاده از مدل های VAR جداگانه برای هر منطقه، اثرات سرریز بین مناطق را نادیده می گیرد. رویکرد GVAR ارتباط بین واحدها را با استفاده از ماتریس وزنی مدل سازی می کند. با توجه به اینکه ایران کشوری با پراکندگی های معنی دار استانی است، مقاله حاضر به بررسی اثرات سیاست پولی در استان های ایران می پردازد تا مشخص شود این سیاست یکپارچه اثرات متفاوتی روی استان های کشور دارد یا خیر. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که یک شوک مثبت پولی منجر به کاهش معنی دار بیکاری در برخی از استان ها می شود. شکل واکنش بیکاری استانها تقریبا مشابه اما شدت واکنش ها متفاوت است. همچنین، واکنش تورم تمام استان ها نسبت به این شوک معنی دار است. اگرچه شکل واکنش تورم استانی تقریبا مشابه است اما شدت واکنش در بین استان ها متفاوت است.

    کلیدواژگان: سیاست پولی بانک مرکزی، اثرات استانی، رویکرد GVAR
  • اعظم احمدیان* صفحات 75-100

    سیاستگذاران شبکه بانکی ایران در سالهای اخیر بر ادغام بانک به عنوان یکی از سیاستهای اصلاح سیستم بانکی متمرکز شده اند. اما قبل از ادغام بانک ها ، لازم است تا تاثیرات آنها بررسی شود. وام ها یکی از مهمترین موارد ترازنامه بانک ها هستند که تحت تاثیر ادغام بانک ها قرار دارند. در شبکه بانکی ایران وام به بخشهای مختلف اقتصادی ارایه می شود. آنچه برای سیاست گذاران بانکی مهم است این است که چگونه ساختار وام ها با ادغام بانک ها تغییر می کنند. علاوه بر این ، تاثیر ادغام بانک بر ساختار وام تحت تاثیر مالکیت بانک و سلامت بانک است. بنابراین ، در این مقاله ، تاثیر ادغام بانکها بر ساختار وام با استفاده از مدل Panel Data و صورتهای مالی بانکهای ایرانی در سالهای 2006-2018 بررسی شده است. برای این منظور ، 28 مدل طراحی شده است. نتایج نشان می دهد ادغام بانک ها و ایجاد یک بانک خصوصی تاثیر مثبت بیشتری در عرضه وام به بخش خدمات و تجارت دارد. ادغام بانکها و ایجاد بانک دولتی نیز تاثیر مثبت بیشتری در عرضه وام به بخش های صنعت و معدن ، ساخت و ساز و مسکن خواهد داشت. همچنین ادغام بانکی نسبت به سایرین تاثیر مثبت بر عرضه وام به بخش خدمات و تجارت دارد.

    کلیدواژگان: ادغام بانک ها، مالکیت بانک، سلامت بانکی، ساختار تسهیلات
  • علیرضا جلالی فراهانی، مصطفی سرگلزائی*، لیلا دهقان نیری، امیرحسین غفاری نژاد صفحات 101-121

    با بروز و تشدید بحران تامین مالی در بخش واقعی اقتصاد و نارسایی‏های موجود در نظام بانکی کشور طی سال‏های اخیر، بحث افزایش سرمایه به طور جدی از سوی صاحبنظران اقتصادی و بانکی به منظور بهبود شرایط بانک‏ها در حوزه سلامت و ثبات و بهبود توان اعتباردهی آن‏ها مطرح شده است؛ اما آنچه در این موضوع مهم بوده و کمتر به آن پرداخته شده است، اثرات افزایش سرمایه بر خلق نقدینگی و اعتباردهی بانک‏ها می‏باشد. از این رو، با استفاده از داده های 29 بانک کشور طی دوره 1387 تا 1396 و روش اقتصادسنجی داده های تابلویی پویا به بررسی رابطه میان افزایش سرمایه با خلق نقدینگی و اعتباردهی پرداخته شده است. بدین منظور در دو گام، ابتدا اثر افزایش سرمایه به طور کلی بر خلق نقدینگی و اعتباردهی بانک‏ها و در گام بعدی اثر انواع روش‏های افزایش سرمایه بر عوامل مذکور مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج برآوردها نشان می‏دهد که افزایش سرمایه در مجموع، به افزایش خلق نقدینگی در بانک‏ها منجر می شود. اما در بررسی اثر انواع روش‏های افزایش سرمایه بر خلق نقدینگی، تنها روش آورده نقدی و سود انباشته می تواند تاثیر مثبتی بر خلق نقدینگی داشته باشد و سایر روش ها دارای اثرات منفی بر آن هستند.  همچنین بر اساس نتایج حاصل از مدل‏های ارایه شده، افزایش سرمایه بانک‏ها اثر منفی بر اعتباردهی آن‏ها داشته است. این موضوع به این معنی است که بانک‏ها منابع حاصل از افزایش سرمایه را به اموری غیر از ارایه تسهیلات به مشتریان اختصاص داده‏اند.

    کلیدواژگان: افزایش سرمایه، نظام بانکی ایران، خلق نقدینگی، اعتباردهی
|
  • Asrar Pazhouhi*, Hossein Marzban, Zahra Dehghan Shabani, Javad Moradi Pages 1-24

    The purpose of this study is to investigate the effects of "Asset Securitization" on bankschr('39') performances. Asset securitization is generally defined as the "financial process by which an owner of an asset, such as a portfolio of loans, receives cash upfront in exchange for the future cash flows from the asset without selling the asset in a normal contractual sales agreement." (Menzi et al., 2018). Asset securitization has not been applied in Iranian banks so far. Therefore, we have devised an approach to examine the variation in performance in the presence or the absence of a securitized portfolio by using a "Propensity Score Matching" method. In this study, the effect of "Asset Securitization" is hypothetically assessed for Bank Saderat Iran. To show the meaningfulness of the difference between two states, "variance equality F-test" as well as "couplet-test" is used. The results show that "Asset Securitization" has a positive and meaningful effect on the net profit of the Bank Saderat Iran. Moreover, to study the relationship between profitability and non-performing loans, the Bayesian Vector Autoregressive model is applied, and the results show that non-performing loans harm the bankchr('39')s profitability.

    Keywords: Asset Securitization, Banks' Operation Criteria, Matching Estimator Approach, Couple t-Test
  • Zahra Mojdeh, AmirMansour Tehranchian*, Ahmad Jafari Samimi, Saeed Rasekhi Pages 25-34

    One of the goals of the government is to increase the competitiveness of domestic firms to export goods and services. Moreover, the role of exports in many economic sectors has been emphasized. There are two essential requirements for developing non-oil exports: first, the presence of firms in export markets and increasing their competitiveness; second, the survival of them in international markets. This paper assesses the impact of leverage on export survival by using the data of 16 Iranian manufacturing firms from 1999-2018. These companies operate in the agricultural and food industry and are indexed in the stock exchange market. Based on Cox semi-parametric model estimation, the main result is that leverage harms export survival.

    Keywords: Export survival, Leverage, Firm Heterogeneity, Cox Semi-Parametric Model
  • Seyed Hossein Mirjalili, Hassan Baan*, Abouzar Soroosh, MohammadHashem Botshekan Pages 35-54

    In this paper, we examined an effective business model for the ecosystem of Islamic FinTech for Resalat Islamic Bank. The article discussed three phases of Resalat Bank development as a Platform in formulating social business models that require new value propositions, value constellations, and profit equations, and as such, resembles business model innovation. The result of the qualitative method for comparing Resalat Bank and Grameen Bank indicated that the business model of Resalat Bank is more efficient than Grameen Bank. We also discussed the challenges of transformation from the "current Islamic banking business model" to "Islamic banking as a platform" and proposes a framework for "Islamic bank as a platform" at the macro and micro levels.

    Keywords: Islamic Social Banking, Platform, Business Model, Sharing Economy, Fintech
  • Nasrin Ebrahimi*, Mehdi Pedram, MirHossein Mousavi Pages 55-74

    The national economy of most countries is made up of various regions (provinces) with different industrial composition, financial structure, trade relations, and institutional environment. Depending on these characteristics, regions may respond differently to a uniform national macroeconomic policy. Policymakers should consider these heterogeneities to achieve the national development objective. Using separate VAR models to investigate the regional effects of a uniform policy neglects the spillover effects across regions. The GVAR approach models the links between units (such as regions) using the weighted average of different macroeconomic aggregates. Since Iran is a regionally dispersed country, this motivates us to analyze whether or not a standard monetary policy has different effects on its provinceschr('39') unemployment and inflation rates using a GVAR approach during 2005q1-2016q1 period. Results indicate that one standard deviation positive monetary shock at the national level can significantly reduce unemployment in some provinces. These responses are similar in terms of timing, but their intensity is different. Also, this positive shock has a positive effect on inflation in all provinces. All responses are approximately similar in terms of timing. Despite this similarity, shock responses vary in terms of intensity.

    Keywords: Monetary Policy, Provincial Effects, GVAR Approach
  • Azam Ahmadyan* Pages 75-100

    Iranian banking network policymakers are focused on bank consolidation as one of the reform policies in recent years. But before merging banks, it is necessary to examine their effects. Loans are one crucial item in the bankschr('39') balance sheets that are affected by bank consolidation. In the Iranian banking network, loans are offered to various economic sectors. What is important for banking policymakers is how the structure of loans will change as banks merge. Also, the effect of bank consolidation on loan structure is affected by the bankchr('39')s ownership and its performance. Therefore, in this paper, we investigate the impact of bank mergers on loan structure of banks, using panel data model and financial statements of Iranian banks in 2006-2018. For this purpose, 28 models have been designed. Results indicate the merger of banks and the creation of private banks have a positive effect on the loan supply to services and the business sector. The merging of banks and the creation of state-owned banks will also have a positive impact on the loan supply to the industry and mining, construction, and housing sectors. Also, banks merger has a positive effect on the loan supply to services and the business sector.

    Keywords: Bank Merger, Bank’s Ownership, Bank Healthy, Structure of Loans
  • Alireza Jalali Farahani, Mostafa Sargolzaee*, Leila Dehghan Nayeri, AmirHossein Ghaffari Nejad Pages 101-121

    With the onset of the financing crisis in the real sector of the economy and the intensification of shortcomings in the banking system of Iran in recent years, the issue of capital raising has been seriously considered by economic and banking experts to improve the health and stability of banks and their credit provision. What has been critical in this regard is the effects of capital raisings on the liquidity creation and credit provision of the banks. Therefore, using data of 29 banks during the period 2008 to 2017, and the econometric method of dynamic panel data, the relationship between the capital raising and the liquidity creation and credit providing has been studied. For this purpose, in two steps, first, the effect of capital raising in general on the liquidity creation and credit of banks, and in the next step, the impact of different methods of capital raising on these factors has been studied. The results of the estimations show that an increase in total capital will lead to a rise in liquidity creation in banks. In examining the effect of various methods of capital raising on liquidity creation, however, only the method of cash contribution and retained earnings can have a positive effect on liquidity creation, and other techniques show adverse effects. Also, based on the results of the proposed models, bankschr('39') capital raising has harmed their credit provision. It means that banks have allocated the resources from capital raisings to things other than providing loans to customers.

    Keywords: Capital Raising, Banking System of Iran, Liquidity Creation, Credit Provision